Jornades Pedagògiques juliol 2021

Tornen les Jornades Pedagògiques de l’ACET.

Després de la parada obligatòria del juliol passat tornem amb més ganes que mai. Aquí us presentem la proposta d’aquesta tercera edició. Molt interessant i necessària!

REFLEXIONS I “NOUS” RECURSOS PER A LES AULES DE TEATRE

Koldobika G. Vío
3 i 4 de juliol 2021
Espai Lazzigags. Barcelona

INTRODUCCIÓ

El teatre pot generar accions positives i sentiments col·laboratius tant en l’ésser humà com a individu i com a col·lectiu, així com en l’ambient que l’envolta. Per aquest motiu, l’art dramàtic es presenta com una opció d’aprenentatge capaç de generar desenvolupament personal i social, de construir valors i fortaleses en les persones i de construir experiències creatives de convivència i cooperació grupal.

Així doncs, el teatre no és només un mitjà d’entreteniment i reservat a actors/actrius i aficionats, sinó que és una eina creativa estratègica i una alternativa sociopedagògica que pot ser utilitzada d’una manera més formal, positiva i planejada, per obtenir resultats on potser altres estratègies han fracassat. L’art dramàtic és una proposta oberta a tothom on cada persona pot viure experiències positives que li omplin d’incentius i capacitats per a la seva vida.

La formació en Teatre amb nens i joves ha d’estar fonamentada en una Pedagogia de l’Expressió sòlida, entenent aquesta com l’espai que presenta una pràctica i teoria pedagògica amb la finalitat d’establir les diferents concepcions de l’Art, i d’assentar les bases que orienten el seu aprenentatge, així com desenvolupar propostes per a l’acció creativa.

QUÈ PROPOSEM

En aquesta formació, en un primer moment, us presentarem una sèrie d’elements i principis a tenir en compte en els treballs d’expressió artística i intervenció socioeducativa. Elements claus per entendre i orientar-nos en el treball en expressió i treure-li el màxim profit.

A la segona part del taller ens centrarem en l’Humor, que és una fortalesa de la persona, una estratègia pedagògica i una forma d’art dramàtic, la Comèdia. L’Humor ajuda a aprendre i la Comèdia és més “atractiva” que altres formes teatrals. Es tracta de jugar i experimentar amb el material còmic, entendre l’Humor i les seves possibilitats i adquirir eines per a la seva aplicació.

En un tercer bloc ens aproparem al món del Teatre d’Objectes. No tothom se sent còmode a l’hora d’expressar-se o participar en una activitat teatral, però no obstant això el treball a través d’objectes ens dona un distanciament i mediador que ajuda i desbloqueja a moltes persones. Ens acostarem al teatre d’Objectes des de la perspectiva educativa per treballar la creativitat, l’escolta i la cooperació de l’alumnat.

Finalitzarem el taller realitzant dinàmiques d’Avaluació creativa que ens ajudaran com a tancament del taller i també com a aprenentatge i experimentació.

Es lliurarà als participants un dossier PDF amb els diferents punts treballats durant les jornades i on es recullen reflexions, tècniques i material bibliogràfic.

OBJECTIUS

– Conèixer i reflexionar sobre els elements fonamentals de la Pedagogia de l’Expressió.
– Dotar als participants de recursos i tècniques per desenvolupar les matèries d’expressió i creativitat en les seves tasques.
– Donar a conèixer les implicacions pedagògiques del treball des de l’Humor.
– Donar a conèixer les possibilitats pedagògiques del Teatre d’Objectes.

PROGRAMA

DISSABTE 3 JULIOL – MATÍ (4 hores)  – De 10h a 14h.

Mòdul 1.

Elements i principis bàsics a tenir en compte en els treballs d’expressió artística i teatral: El procés expressiu, Variables en l’Expressió (Persones, Contingut, Espai, Temps, Improvisació), Creativitat, Factors de Creativitat (Fluïdesa, Flexibilitat, Imaginació, Originalitat, Elaboració), Metodologies (Basades en el indirecte, Tensional).

Mòdul 2.

L’humor com a valor i estratègia en el teatre i l’educació: Pedagogia de l’Humor, Estratègies, Tècniques i Instruments de creació en la Comèdia, les Convencions Dramàtiques de Jonathan Neelands i Tony Goode, i les seves fases, aplicades a la feina pedagògica en Comèdia.

DISSABTE 3 JULIOL – TARDA (4 hores)  – De 15h a 19h.

Mòdul 2. continuació.

DIUMENGE 4 JULIOL – MATÍ (4 hores)  – De 10h a 14h.

Mòdul 3.

Teatre d’objectes: Objectes quotidians / una experiència de desenvolupament de l’imaginari i la Flexibilitat, Titelles Bunraku / una experiència d’Escolta i Cooperació, Teatre d’Ombres / una experiència basant-se el distanciament creatiu.

Mòdul 4.

Avaluació Creativa. El Taller es tanca amb una reflexió sobre el que hem viscut. Es tracta de centrar idees i propostes per portar el vivenciat al taller i la investigació a la pràctica de cada participant. S’utilitzen tècniques d’avaluació creativa.

INSCRIPCIONS

Preu per docents d’escoles de l’ACET: 50€
Preu reste de docents: 100€
Descomptes: 20% graduats de l’IT i socis de l’AADPC, TTP i APdC.
Aforament limitat, places per estricte ordre d’inscripció.