II Jornades Pedagògiques ACET

Des de l’ACET continuem apostant per la formació dels docents i artistes de les arts escèniques. Per aquesta segona edició us oferim una formació en Teatre Sensorial, una mirada al cos i a la paraula des de la imaginació, els sentits i la memòria.

HABITAR EL COS I LA PARAULA
Dins el marc del Teatre Sensorial

Teatro de los Sentidos neix, a finals dels anys 80′, del desig i la voluntat de crear un grup d’investigació artística al voltant del llenguatge sensorial. Els precursors són un grup de joves de la Universitat de Bogotà acompanyats de la direcció d’Enrique Vargas. Als anys 90′ comencen les seves incursions a Europa, convidats per diversos festivals fins que s’estableixen a Barcelona l’any 2004.

Les integrants d’aquest projecte ens incorporem a la companyia entre els anys 1996 i 2008 i, actualment,  seguim la nostra investigació desenvolupant també projectes propis, expandint el llenguatge més enllà dels seus marges i investigant en les seves múltiples i diverses aplicacions.

Podríem definir el Teatre Sensorial com l’Experiència Poètica que es fonamenta en els següents principis:

▪ El cos no és una simple entitat física sinó que s’enriqueix gràcies a la memòria i al somni.

▪ Els sentits no només transmeten informació per al judici de l’intel·lecte, sinó que inflamen la imaginació i articulen el pensament sensorial.

▪ En l’experiència artística i poètica, que es desenvolupa dins l’espai escenogràfic envolvent i que anomenem instal·lació sensorial, el públic no és simplement espectador, sinó que viu una experiència transformativa que el porta a sentir la pertinència inseparable amb el seu mon interior.

Us oferim un taller que vol ser una experiència de recerca dins del marc de la sensorialitat, i on treballarem conceptes com la poesia del cos, l’art de l’escolta i la capacitat lúdica. Eina útil que vol re-descobrir els sentits i obrir els canals per l’expressió artística, canals que estan connectats amb la nostra autèntica naturalesa sensorial i poètica.

Els objectius que persegueix aquest taller són:

Conectar amb el cos i la seva sensorialitat. El nostre punt de partida és sempre el Joc. Quan activem la nostra capacitat lúdica, activem també altres funcions, entre elles la capacitat d’aprenentatge i comprensió, la sensorialitat, l’emoció, la imaginació o la memòria del cos.

Aprendre a desenvolupar l’escolta interna i externa, individual i col.lectiva. Un cop el cos desperta a la memòria i al record, apareixen les emocions que hi estaven amagades i que ara desperten darrera aquestes imatges, unes imatges que formen part d’un temps passat, que recordem o reconeixem en un estat de vigília, on record i imaginació es confonen i entrellacen, tot embriagant-nos i enriquint la nostra creativitat. Aquí és on cal activar l’escolta, una escolta activa del que percebem i del què succeeix dins i fora del nostre cos.

Treballar el text des de la intimitat i la particularitat. Aquest treball del text ens porta la possibilitat de connectar amb les paraules des d’un lloc nou, creant noves ressonàncies que ens permetran que el text se’ns desvetlli en la seva més nua simplicitat.

Descobrir la potencia expressiva dels silencis.

En l’àmbit de l’aula, el treball sensorial ajuda a:

* Desenvolupar les funcions cognitives bàsiques: atenció, memòria.

* Desenvolupar les funcions cognitives superiors: resolució de problemes, raonament, llenguatge i creativitat.

* Adquirir eines per a comprendre del món que ens envolta i interaccionar amb ell.

* Ampliar el bagatge d’estímuls que rebem i recuperar records del nostre cos.

* Fomentar l’art de l’escolta i despertar la curiositat per les coses i les persones, els cossos i les formes.

Taller adreçat principalment a docents i intèrprets de les arts escèniques, i també a mestres de primària, professorat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, i en general a tothom interessat en utilitzar eines teatrals en el seu àmbit professional i/o personal.

Les formadores d’aquest tallers som:

Eva Perez. Actriu, Creadora, Professora i Pallassa d’hospital.

Patricia Menichelli. Artista, Formadora, Vestuarista i Escenògrafa, Performer, Directora.

Giovanna Pezzullo. Actriu, Dramaturga, Directora, Professora de llenguatge sensorial, Formadora d’actors i Smell designer.

Lisa Marrani. Arquitecta i Performer.

Preu : 100,00€

Descomptes:
50% per docents de les escoles de l’ACET
20% graduats IT i socis AADPC

Per reservar la teva plaça omple el següent

i realitza el pagament fent una transferència bancària al número de compte:

ES06 0081 0167 4800 0172 4175 (al concepte posa el teu nom i cognom).

Envia’ns el comprovant de pagament a acet@@escolesteatre.org

Places limitades.

Les places s’assignaran per correu electrònic un cop revisada la documentació