L’ACET s’adhereix a ActuaCultura 2%

23 enero, 2020

acet

LA CULTURA DEMANA UN 2% DEL PRESSUPOST DE LA GENERALITAT

En l’actual situació d’emergència cultural deguda a la poca consideració envers la cultura com un dels pilars de l’Estat del Benestar i de la nostra identitat com a País, que es veu reflectida en la baixa dotació pressupostaria, demanem:

  • Increment del pressupost de cultura de la Generalitat des del 0,65% actual fins al 2% en els pressupostos que el Govern està elaborant.
  • Regulació de polítiques de planificació cultural que activin el consum cultural i la creació de públics de la cultura.

CONTEXT ACTUAL.

. El Pressupost actual del Departament de Cultura és de 240 milions d’Euros i representa el 0,65 % del de la Generalitat. Ha d’augmentar fins a 840 milions d’euros per assolir el 2% del pressupost, la mitjana de la U.E. L’objectiu del 2% ha estat reiterat des de fa dècades per diferents partits. Només fa un any es va produir un acord parlamentari en aquest sentit.

. La despesa en cultura per habitant segons dades de la Generalitat i d’Eurostat és de 30 € any a Catalunya. A Portugal son 158€ i a Polònia 146€, a França 476€ i a Dinamarca 880€.

. La davallada en un 50% del pressupost de Cultura de la Generalitat des del 2009 fins ara ha suposat la desaparició de línies d’ajut a la promoció, a la creació i a la producció cultural. També ha fet caure les dotacions de les infraestructures culturals públiques, que juntament amb el sector privat són una eina potent de creació de públics. La conseqüència és que el consum cultural ha baixat i segueix baixant. La cultura és un be addictiu, tant en positiu com en negatiu, com menys es consumeix menys es necessita….

. El teixit empresarial de la cultura s’està desfent, i amb ell pateix igualment el teixit creatiu.

. El camí en el que estem porta a que les empreses culturals cada vegada treballen més fora de Catalunya per sostenir-se.

. Els artistes d’aquest país treballen amb condicions d’absoluta precarietat i han arribat a una situació insostenible.

. Es creen petites empreses culturals molt locals que sobreviuen en l’absoluta fragilitat i la majoria són efímeres.

. En les condicions actuals no podem liderar els continguts i el nostre imaginari cultural en queda greument ressentit.

. No hi ha promoció cultural

. El sector de la cultura ha mantingut el pols a base d’arriscar, i comprometre’s sense el normal recolzament de l’administració. Però, després de 10 anys, el sector cultural unit diu ¡PROU!

 

El sector de la cultura ha decidit unir-se i actuar conjuntament davant de la greu situació que està patint el nostre sector i reclamem: 

  1. Increment del pressupost de cultura de la Generalitat al 2% (actualment és del 0,67%).
  2. Regulació de polítiques de planificació cultural que activin el consum cultural i la creació de públics de la cultura.

Actua Cultura s’organitza com un programa d’accions que permeti treballar conjuntament en els interessos comuns sense interferir en les activitats concretes que cadascuna de les entitats per separat porti a terme en defensa dels seus interessos específics sectorials. Entre d’altres, formen part del col·lectiu l’Associació d’Empreses de Teatre, l’Associació de Companyies de Teatre Professional, l’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics, l’Acadèmia Catalana de la Música i l’Associació de Sales de Concerts, l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers, l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer, Productors Associats de Fonogrames, el Gremi de Galeries d’Art, Art Barcelona, el Gremi d’Editors, la Cambra del Llibre, el Gremi de Llibreters de Catalunya, Productors Audiovisuals de Catalunya, Catalunya Film Festival, el Gremi de Cinemes de Catalunya i Productes Audiovisuals Federats.

L’Associació Catalana d’Escoles de Teatre s’hi ha adherit aquesta mateixa setmana i treballarà per aconseguir aquests objectius.