COMUNICAT DE L’ACET EN RELACIÓ A LA PRÒRROGA I MODIFICACIÓ DE LES MESURES QUE AFECTEN A LES ESCOLES DE TEATRE. Gener 2021

12 gener, 2021

acet

Des de l’ACET, Associació Catalana d’Escoles de Teatre, volem expressar la nostra disconformitat i malestar pel nou tancament de les instal·lacions per impartir formacions artístiques presencials, i concretament, formacions teatrals.

 

La RESOLUCIÓ SLT/1/2021, de 4 de gener, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, no rectifica els errors de les anteriors resolucions.

  • Es continua amb el criteri discriminatori de presencialitat/no presencialitat entre els estudis reglats i els no reglats.
  • Es continua equiparant l’activitat de les nostres escoles de teatre a una activitat extraescolar i no pas a la d’un centre especialitzat en arts escèniques. L’alumnat que assisteix als nostres centres cada setmana segueix programes formatius amb un pla d’estudis.
  • Des de l’inici de la pandèmia, tots els centres hem adaptat la nostra activitat i els nostres espais a tots els requeriments higiènics i de seguretat per fer dels centres llocs segurs, assegurant la traçabilitat dels contactes i reduint el risc de contagi.
  • Les escoles de teatre portem 10 mesos sense fer la nostra activitat educativa i cultural normal. Les continues restriccions i modificacions ens està suposant la baixa d’alumnes, l’acomiadament de docents i la dificultat d’assumir les despeses d’infraestructura.
  • Tots els centres hem fet i estem fent un esforç econòmic, humà i emocional per adaptar-nos a totes les restriccions i normatives.
  • Tots els centres, alumnat i docents, estem fent un esforç per mantenir les activitats formatives a nivell virtual. Però la nostra formació demana presencialitat.
  • Després de 10 mesos i de moltes reunions amb els diferents departaments de la Generalitat, els nostres centres continuen sense un òrgan interlocutor de tota la realitat formativa artística privada.
  • Després de 10 mesos i de moltes reunions amb els diferents departaments de la Generalitat, continuem sense resposta a la nostra petició de Pla de xoc que ens ajudi a fer front a totes les despeses de tots aquests mesos. Continuem treballant en condicions molt dures, adaptant-nos a les regulacions de ràtios i horaris, de mesures d’higiene i seguretat, sense cap ajuda ni subvenció.

Però, ara, a 12 de gener, 2021, estem en una situació molt greu i insostenible. Una situació que ens aboca a haver de prendre decisions dràstiques i que poden comportar el tancament d’escoles d’ensenyaments artístics i deixar a molts docents sense feina i de retruc molts actors, ballarins, musics, etc. (els nostres docents) sense ingressos ja que tampoc tenen feina dalt els escenaris.

Estem deixant caure el teixit d’escoles artístiques, moltes d’elles referents culturals històriques de país,  un munt de projectes emergents i molts professionals del sector educatiu i cultural.

Estem matant la cultura i creant una societat grisa i deprimida.

I això no ho volem.

Volem tornar a les aules.

 

Ens necessitem, necessitem tots els nostres docents i totes aquelles institucions que defensen la cultura, l’educació i l’art per la seva dignificació i la de la nostra societat.

Som un servei públic i treballem per als alumnes i les seves famílies, per al desenvolupament integral i l’educació de les persones, per la seva salut i benestar. I així ho volem continuar fent.

 

Volem tornar a les aules!

 

 

ACET, 12 de gener 2021