INFORME ANUAL DEL CONCA SOBRE L’ESTAT DE LA CULTURA I DE LES ARTS

12 desembre, 2020

acet

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA) ha fet públic el seu Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts per l’any 2019.

L’informe ofereix una panoràmica del sistema cultural català en tres parts: una anàlisi de diferents sectors per 7 periodistes especialitzats; una visió crítica, intergeneracional i intersectorial, a partir d’una enquesta a 23 professionals; i una visió quantitativa a través de l’anàlisi de les dades estadístiques més recents disponibles.

Tot i que no aprofundeix en la manera com la pandèmia ha afectat el sector cultural; sí que fa èmfasi en el fet que la crisi ha agreujat la seva fragilitat endèmica així com la precarietat que, per definició, caracteritza el sector.

L’informe proposa una sèrie d’accions adreçades tant a les administracions públiques com al propi sector i incideix en la necessitat d’un treball conjunt per assolir un objectiu compartit: un sector cultural fort, resilient i sostenible que doni compte de les necessitats de la societat en la que vivim.

Hi ha un gran consens en la demanda de polítiques culturals clares, igualitàries, dimensionades socialment, definides a llarg termini i consensuades més enllà dels mandats parlamentaris, que permetin garantir un bon finançament públic per als sectors.

I es posa l’accent, sobretot, en la necessitat d’explicar millor el valor social del sector cultural; l’elaboració d’un registre actualitzat d’artistes i professionals de la cultura, per avançar en la creació d’un estatut de l’artista; la incorporació de les arts a l’educació obligatòria, per a facilitar i promoure l’accés i la participació en la cultura.