I JORNADES PEDAGÒGIQUES ACET

Des de l’ACET posem en marxa les primeres jornades pedagògiques dirigides a professionals i docents de les arts escèniques i educadors, treballadors socials, docents, etc. interessats en les tècniques dramàtiques per dinamitzar els aules.

A continuació us detallem la proposta d’aquesta primera edició.

Introducció

Les últimes investigacions relatives als beneficis sobre el desenvolupament positiu que les experiències teatrals suposen per als adolescents i els joves (d’entre 12 i 20 anys) conclouen que per a ells participar en activitats dramàtiques comporten els següents beneficis: promouen habilitats personals, ofereixen una oportunitat per explorar i expressar sentiments, proporcionen un context de recolzament i seguretat, possibiliten fer amics, incrementen les habilitats comunicatives, proporcionen recursos per a ser utilitzats en altres àmbits i moments de la vida, ajuden a formar la identitat i a millorar l’autoestima, desenvolupen destreses per a entendre als altres i suposen una oportunitat per a evadir-se de les situacions negatives.

En quan al teatre com a art, en aquests estudis s’ha constatat que els joves prefereixen els gèneres de comèdia, els musicals i la tragèdia, i que dels espectacles valoren les característiques de qualitat, dinamisme, impacte i diversitat de formats, humor intel·ligent, etc. A més a més, altres trets valorats en el teatre per a joves es centren en el context local, en la rellevància dels temes que tinguin relació amb aquesta franja d’edat, que siguin innovadors i experimentals i que es basin en l’experiència grupal.

Tenint en compte aquestes premisses, pensem que les variables que s’han de treballar en les sessions de formació a l’hora d’elaborar programes d’educació teatral per a joves són les següents:

1- Activitats de sensopercepció pel taller de dramatització.

2- Activitats d’expressió i comunicació a partir de les tècniques d’improvisació.

3- Coneixement del llenguatge teatral.

4- Activitats de valoració dels productes de les arts escèniques

Contingut

D’acord amb les idees anteriors, el contingut que us proposem estaria distribuït de la següent manera:

Dissabte 7 de juliol  –  de 9:30h. a 14:15 h.

De 9:30 a 10:00 h.
Recepció i dinàmica grupal per a la posada en marxa de les jornadesIntroducció de la formació i dinàmica de grup.

De 10 a 11:45 h. (2 tallers simultanis)

Mòdul 1. Estructura del taller de dramatització teatre: trencar el gel, escalfament, dramatització, retroacció. Antoni Navarro

Mòdul 2. L’esquema dramàtic amb improvisacions: personatge, conflicte, temps i espai. Xema Palanca

De 12:15 a 14:15 h. (2 tallers simultanis)

Repetició del mòdul i canvi de tallerista.

De 14:15 a 15:30h. Dinar

Dissabte 7 de juliol  –  de 15:30h. a 19:30 h.

De 15:30 a 17:30 h  (2 tallers simultanis)

Mòdul 3. Del procés al producte: estratègies dramàtiques per a dramatitzar textos. Antoni Navarro

Mòdul 4. Improvisació pedagògica i teatral. Xema Palanca

De 17:30 a 17:45 h. Pausa café

De 17:45 a 19.30 h

Mòdul 5. Teatre imatge: dramatització i expressió corporal. Tomás Motos

Diumenge 8 de juliol  –  de 10h. a 14h.

De 10:00 a 11:15 h.  Conferència marc de Tomás Motos

“El teatro deja huella: beneficios que aporta el hacer teatro a los jóvenes”

De 11:30 a 12:00 h. Pausa

De 12:00 a 14:00 h.

Reflexió sobre la meva pràctica docent teatral.

Valoració: instruments i dinàmiques per a l’anàlisi de la figura del docent en arts escèniques.

Debat i reflexió.

Tancament de les jornades.

Durant el dia de dissabte, els participants es distribuiran en dos grups i realitzaran amb cada ponent un taller de dues hores. A posteriori canviaran de ponent i de mòdul. I per la tarda es seguirà el mateix procediment pels mòduls restants.

Docents

Els diferents mòduls seran impartits pels professors Antoni Navarro y Xema Palanca. També comptarem amb la intervenció de Tomás Motos, Director del Màster en Teatre Aplicat de la Universitat de València.

Tomás Motos. Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació, (premi extraordinari), es llicenciat en Psicologia i Pedagogia. Premi Nacional de Investigació educativa el 1985 (Accèssit). Ha exercit com a professor titular a la Universitat de València tant en graus com en màsters i postgraus, així com a director del Màster en Teatre Aplicat i del Postgrau Teatre en l’Educació: Pedagogia Teatral de la Universitat de València. Ha impartit nombrosos cursos de formació del professorat i ha participat en congressos nacionals i internacionals sobre Creativitat, Expressió Corporal i Teatre en l’Educació, educació artística i formació de directius. Ha elaborat materials curriculars de llengua i literatura i de teatre en l’educació primària, secundària i ensenyaments superiors. També, ha escrit una vintena de llibres i capítols de llibres i una trentena d’articles en revistes especialitzades.

Antoni Navarro. Professor de llengües, literatura i dramatització a l’IES Isabel de Villena de València i codirector del Postgrado de Teatre en l’Educació de la Universitat de València. Durant més de 15 anys, com assessor de l’àmbit lingüístic del centre de formació del professorat de Sagunt (València), ha organitzat jornades de didàctica de la dramatització-teatre amb el propòsit d’exercir de mediació entre el món de l’art i la creació i els espais educatius.

Xema Palanca. Compagina la seva feina de professor de Dramatització-Teatre a l’escola Virgen del Olivar d’Alaquàs amb la de professor de l’Escola Municipal de Teatre d’Aldaia des del 1994. La seva formació pedagògica i teatral l’ha portat a desenvolupar diverses activitats que relacionen el teatre amb l’educació en diversos àmbits, ja siguin de formació, literaris o d’escena. Ha dirigit més de quaranta espectacles de teatre amb nens i joves. Des d’una vessant més professional va dedicar-se entre els anys 1995 i 2005 a dirigir, junt al seu company Xavier Villaplana, espectacles musicals amb la soprano Paqui Ortí. Ha passat per grups com L’Om Teatro, Antara Teatro o la Compañía La Solitaria, i últimament, col.labora amb Carabau Teatro portant la direcció de “En pie de guerra” (2010) i “Hamelín” (2014).

Informacions pràctiques

Dissabte 7 juliol, de 9,30 a 14,15h.  i de 15,30 a 19,30h

Diumenge 8 juliol, de 10 a 14h

Lloc

Col.legi de Teatre de Barcelona

Recinte Poble Espanyol
C/ Francesc Ferrer i Guàrdia, 13
Bústia 89 08038 Barcelona

A cada participant se li entregarà el dossier de treball amb els documents bàsics, bibliografia i webgrafia.

Inscripcions

– Docents ACET: 50,00 €

– Docents/professionals no socis ACET: 100,00 € 
  (15%  de descompte si ets soci de l’AADPC)

Per reservar la teva plaça omple el següent

i realitza el pagament fent una transferència bancària al número

ES06 0081 0167 4800 0172 4175    (al concepte posa el teu nom i cognom).

Envia’ns el comprovant de pagament a acet@@escolesteatre.org

Places limitades.

Les places s’assignaran per correu electrònic un cop revisada la documentació.

Amb la col.laboració de: